OPEN FOR ORDER: CALL/ PM/ WE CHAT/ WHAT'S APP AT 0193031450

Friends And Cribs

Friday, December 14, 2012

Kuewtiau Kungfu

Assalamualaikum, semua ;)

Hai, korang!.

Arini nak up kan resipi pulak. Dah nak hujung minggu baru aku update belog. Sangat busy okeh. Aku hanya sempat blog-walking je. Itu pun dah cukup bagus. Heheheh.

Cuma tak kesempatan untuk mengupdate blog. Hihihi. Jangan marah yea reader-reader yang kusayang. Ada readers ke? (>.<)

Kali ni nak share resipi kuewtiau kungfu.

Selamat berkungfu lah yea.

1 dada ayam dipotong dadu
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
5-6 tangkai sawi
1 biji lobak merah
6-8 biji fish ball
2 biji cili padi diketok
2-3 sudu tepung jagung
1 bungkus kuewtiau
2-3 biji telor
sos tiram
garam
lada hitam

Cara-cara:

Korang kene prepare bahan-bahan untuk buat kuah nya dulu.

1. Blend bawang merah & bawang putih. Pastu tumis kejap. Pastu masukkan ayam dan fishball. Kacau sebentar. Masukkan air.

2. Kemudian korang boleh la masukkan sayur-sayuran. Korang letak la sayur apa yang korang suka. Aku masukkan dua tu je sebab yang tu je ada kat dalam umah. Hihihi. Jangan lupa letak cili padi. Kalau korang suka pedas, korang leh tambah lagi cili padi.

3. Masukkan sos tiram, garam dan lada hitam. Sudah cukup rasa? Masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air.

Siap.

Untuk prepare kuewtiau dia pulak...

1. Pecahkan telor dalam mangkuk dan pukul (alaaa..macam nak buat telor dadar tu)

2. Panaskan minyak. Masukkan kuewtiau mengikut kuantiti satu orang makan. Dah masukkan kuewtiau terus masukkan telor. Korang masakla macam masak telor dadar tu.

3. Dah garing sket, toskan minyak. Pastu dah siap untuk dihidang.

Ini hasilnya ;)


Kurang keroh kata Encik Usben. Takpe nanti saya adjust bagi keruh dan pekat lagi yea... percubaan pertama hampir jadi. Kalau buat kali kedua mesti la jadi kan?

Hahahaa.

Jangan perasan la mak jemah ooiii. Cuba baru tau.

Tetiba terbayang coklat kek order kat Mak Njang aku. Huhuhuhu.... terlioq ayaq lioq!

Ok. bai-

p/s: Nak order apam, mini chocolate cake or steam chocolate cake. Call me! 019-3031 450!